Shrap-Drakers Fishing Forum
Wigilia 2013
#1
Wink 
Ponieważ temat Wigilii nadal spędza mi sen z oczu Dokuczacz zacząłem się zastanawiać nad potrawami jakie warto przygotować. Wielu z was na pewno oprócz tego że je pomaga mamom, żonom i kochankom w kuchni Mniam Ciekawi mnie co gości na waszych stołach bo jak wiadomo pochodzimy z różnych stron polski i potrawy są często zupełnie różne Okok Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Od siebie dodam że od zeszłego roku na naszym stole króluje łosoś w ziołach w polewie z miodu i włoskich orzechów. Karpia praktycznie wyeliminowaliśmy z karty dań Okok niech karpiarze się cieszą ROTFL
Odpowiedz
#2
Oto przepis na czerwony barszczyk. Po raz pierwszy przygotowałem go trzy lata temu i podbił serca mojej rodziny. Od tego czasu wszystkie święta czy większe rodzinne uroczystości posiadają w menu barszczyk. Co w nim jest takiego, że zostawia w tyle wszelkie kartonowo- butelkowe barszcze ze sklepów? Ano sama natura i smak " taki jak kiedyś".

- włoszczyzna: seler , pietruszka, kapusta, cebula, marchewka
- 2-4 ząbki czosnku obrane ale w całości
- 1- 1,5 kg buraków obranych i startych na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki octu
- 2 jabłka ze skórką ( Szara Reneta), pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 5 suszonych grzybków
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 ml soku z czarnej porzeczki ( tylko eko- żadne nektary i soki 35 %)


Potrzebny jest garnek minimum 5 litrowy. Wrzucić buraki, jabłka, włoszczyznę obrana ale w całości, zalać wodą aby sięgała 4-5 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, goździki i ocet. Zagotować i na małym ogniu gotować około 30 minut. Wyłączyć, dodać majeranek i pozostawić na noc. Nazajutrz przecedzić barszcz przez sitko, dodać sok z porzeczki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ew. sokiem z cytryny.

Smacznego !!!
Odpowiedz
#3
Ja mam prosty przepis na śledzie który zawojował nie jeden stół wigilijny Usmiech
Płaty śledziowe należy wymoczyć i odsączyć (ja to robię w mleku przez kilka godzin) pokroić na kawałeczki i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny na kilka minut. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i ją też zalewamy sokiem z cytryny. Kroimy ogórki kiszone i pomidora w kostkę.
Do śledzi dodajemy cebulkę, połowę ogórków kiszonych i przyprawy (to w nich tkwi cały sekret): bazylia, tymianek i cząber. Mieszamy z pomidorem i wkładamy do miski. Na wierzch układamy pozostałe ogórki kiszone i zalewamy całość olejem z pestek winogron.
Miskę trzeba zafoliować i wstawić na 24h do lodówki Usmiech
Odpowiedz
#4
A gości u kogoś na stole wigilijnym taka potrawa jak kuba?? Mysli
Odpowiedz
#5
(22-12-2013, 20:04)domin napisał(a): A gości u kogoś na stole wigilijnym taka potrawa jak kuba?? Mysli

Może chuba? Pierwsze słyszę o takiej potrawie Bezradny
Odpowiedz
#6
(22-12-2013, 10:23)rapa napisał(a): Ja mam prosty przepis na śledzie który zawojował nie jeden stół wigilijny Usmiech
Płaty śledziowe należy wymoczyć i odsączyć (ja to robię w mleku przez kilka godzin) pokroić na kawałeczki i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny na kilka minut. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i ją też zalewamy sokiem z cytryny. Kroimy ogórki kiszone i pomidora w kostkę.
Do śledzi dodajemy cebulkę, połowę ogórków kiszonych i przyprawy (to w nich tkwi cały sekret): bazylia, tymianek i cząber. Mieszamy z pomidorem i wkładamy do miski. Na wierzch układamy pozostałe ogórki kiszone i zalewamy całość olejem z pestek winogron.
Miskę trzeba zafoliować i wstawić na 24h do lodówki Usmiech

Jutro je sprawdzę Haha.
Odpowiedz
#7
(22-12-2013, 22:18)rapa napisał(a):
(22-12-2013, 20:04)domin napisał(a): A gości u kogoś na stole wigilijnym taka potrawa jak kuba?? Mysli

Może chuba? Pierwsze słyszę o takiej potrawie Bezradny

A nie, nie. Właśnie kuba. To czeska potrawa. Kasza perłowa z grzybami (prawdziwki i pieczarki) i czosnek drobno posiekane/zmielone. Wszystko razem upróżone. Potrawa pyszna, każdy w rodzinie się tym zajada na święta.
Tak zapytałem z ciekawości czy ktoś to zna.

Odpowiedz
#8
Nie pytaj, tylko wrzucaj przepis Figielek Smaka mi narobiłeś tym, a w domu pół zamrażalki grzybów Cwaniak
U mojej żony w rejonach, zajadają się kluskami z makiem ROTFL
Widoki przyrody są różne w różnych miejscach, prawa przyrody są wszędzie te same.
Odpowiedz
#9
(23-12-2013, 00:07)gtsphinx napisał(a): Nie pytaj, tylko wrzucaj przepis Figielek Smaka mi narobiłeś tym, a w domu pół zamrażalki grzybów Cwaniak
U mojej żony w rejonach, zajadają się kluskami z makiem ROTFL

Kluski z makiem Haha i z migdałami Mniam takie robią w moich rodzinnych stronach Okok
Odpowiedz
#10
To sie chyba MAKIELKI nazywa


Odpowiedz




Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wigilia 2012 bysior 19 23.568 26-04-2020, 07:36
Ostatni post: bysior
  Grzyby 2013 Bizonik 45 39.131 17-05-2014, 13:34
Ostatni post: witaszek10
  Savage Gear 2013 garbus 16 20.310 11-01-2013, 20:06
Ostatni post: Salmo_Salar


Shrap-Drakers.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024.

W celu zachowania najwyższej jakości usług wykorzystujemy informacje przechowywane w plikach cookies. Zmiany zasad korzystania z plików cookies można dokonać w ustawieniach przeglądarki.