Liczba postów: 195
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Specjalizacja: Spinning, spławik, gruncik
Łowiska: Wisła, Bug, Narew, Jeziorka, i inne
Miejscowość: Warszawa
02-12-2013, 11:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2013, 11:31 przez michaln.)
Rozpoczynam projekt boleniowy z myślą o przyszłym sezonie. Kształt korpusu naszkicowany i powielony, właśnie skończyłem obrabiać deseczkę lipową i wkleiłem stelaż:
Teraz będzie zabawa z dobieraniem obciążenia, ale najpierw zaimpregnuję prototypa. Stelaż jest tylko przyłapany na kropelkę. Trochę już poczytałem, gdzie mniej więcej upychać, ale zobaczymy jak to będzie.
Jakieś porady, sugestie?
A z ciekawostek dodam, że w obróbce korpusu ułatwiłem sobie na szybko zmajstrowaną "szlifierką" :
Liczba postów: 455
Reputacja:
0
Specjalizacja: Co się da ;)
Łowiska: Wisła, Bug, Narew, Wkra
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.297318183735131.1073741849.272862136180736&type=3
Tam jest taka boleniówka z nacinaną łuską pod folię. Możesz zobaczyć jak ja rozmieszczam obciążenie. Akurat w tym modelu pracę otrzymałem najfajniejsza.
Widoki przyrody są różne w różnych miejscach, prawa przyrody są wszędzie te same.
Reputacja:
0
O tym mówisz?
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/562333_302066919926924_1429997162_n.jpg
Jutro będę próbował ze śrucinami ołowianymi. Spłaszczę je lekko kombinerkami, aby do rowka pasowały.
Zastanawiam się, czym potem wypełnić nacięcie? Szpachlą do drewna, czy może wikolem zalać. Pewnie wyjdzie w praniu. Grunt to notować co się robi/zmienia
Reputacja:
0
Jak będziesz wciskał śruciny, to później zalej kropelką albo jak wolisz to jakimś dwu składnikowym epoksydem. I na to wal szpachlę. Jak chcesz, to Ci powiem jak łatwym sposobem domowym zalać ołowiem
Widoki przyrody są różne w różnych miejscach, prawa przyrody są wszędzie te same.
Liczba postów: 474
Reputacja:
0
Specjalizacja: spinning, czasem mucha
Łowiska: Wisła, Narew, Bug, Wkra
@michaln możesz spróbować (ja między innymi tak robię) ołowianej lamety(taśmy) dostępnej w każdym wędkarskim. jest plastyczna, możesz zgiąć na pół(lub więcej) i wypełnić na całej długości szczelinę. później szpachla (uniwersalnej używam). kleje się kiepsko obrabia po zaschnięciu . Jeśli chcesz uzyskać lusterkowanie to wydaje mi się że powinieneś obciążyć woba równomiernie na całej długości.
Reputacja:
0
Taki jest plan, aby śruciny spłaszczone wpychać do uzyskania odpowiedniej pracy. Wobka psiknąłem lakierem w sparyu, więc podczas prób nie złapie wody. Będę upychał tak jak radzicie, a zaleta jet taka, że można wykałaczką wyjąć tu, i przesunąć tam...
Jak już będzie ustalone gdzie i ile, to:
@gtsphinx - mały tygielek z naparstka i folii alu 
@sajdol - pomysł dobry, podobny do pierwszych szkiców z tego artykułu: http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/746
BTW Tak sądzę, że się na Wigilie forumową wybiorę, to może wymienimy doświadczenia? W sensie czegoś się nauczę
Liczba postów: 474
Reputacja:
0
Specjalizacja: spinning, czasem mucha
Łowiska: Wisła, Narew, Bug, Wkra
fajny art.
natomiast z jednym się nie do końca zgodzę.
zdarza mi się łowić bolenie na przynęty o pracy zerowej.
Reputacja:
0
Świeży jestem w łowieni boleni, tym bardziej w przygotowaniu własnoręcznych przynęt, dlatego cenię każdą poradę i na pewno wypróbuję.
Fajnie, że dopingujesz, mam jeszcze większą motywację, aby rano wziąć się do roboty
Reputacja:
0
Umieszczanie ołowiu po długości, wygasi pracę przynęty. Jeśli chcecie aby wobas lusterkował, to umieszcza się ponoć balast bliżej osi woblera (znaczy wyżej). Z tym bywa ponoć różnie, bo za wysoko wepchnięty ołów może spowodować wykładanie się przynęty na boki. Sam nie próbowałem, więc nic nie doradzę w lusterkowaniu.
Reputacja:
0
25-05-2014, 08:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2014, 09:00 przez michaln.)
Trochę czasu minęło, ale zabrałem się w końcu do roboty:
oraz projekt smużak:
|