Woblery Kabaty HAND MADE. - Wersja do druku +- Shrap Drakers Fishing - Forum (https://shrap-drakers.pl/forum) +-- Dział: Sprzęt wędkarski (https://shrap-drakers.pl/forum/forum-14.html) +--- Dział: Przynęty (https://shrap-drakers.pl/forum/forum-17.html) +--- Wątek: Woblery Kabaty HAND MADE. (/thread-3503.html) Strony:
1
2
|
Woblery Kabaty HAND MADE. - szymkk2 - 27-03-2014 Robienie woblerów to piękna sprawa. Po pierwsze duża oszczędność, jednak tutaj wszystko weryfikują ryby a "sklepowe" produkty są już w jakimś stopniu sprawdzone. Drugą sprawą jest to, że możemy zrobić sobie przynętę taką, jaką nasza fantazja nam podpowiada. Robione własnoręcznie woblerki są niepowtarzalne i może być tak, że uda nam się zrobić przynętę, na której punkcie oszaleją ryby. Możemy zrobić sobie w dość prosty i szybki sposób przynętę na poszczególne odcinki rzeki, których niestety nie da się obłowić jednym woblerem. Ja na przykład nad moją pobliską rzeczką mam dość krótki dołek.1,5m. wody około 2m długości i metr szerokości "otoczony" płycizną. Tu potrzebna jest przynęta, która bardzo szybko zejdzie z płycizny w głęboki dołek. Można w takim miejscu użyć np. Rippera na ciężkiej główce, która oczywiście w jakimś stopniu gasi pracę Rippera. Można też zrobić samemu wobler i dostosować go właśnie pod takie miejsce. W brew pozorom nie jest to takie trudne. Ja swoje woblery najczęściej oklejam.. Uważam, że oklejanie daje bardzo dobry efekt i przede wszystkim ładny wygląd woblera . Uważam też, że oklejony srebrną, złotą, holograficzną itd. Folią wobek i polakierowany lakierem z połyskiem to bardzo silny bodziec dla ryb. UWAGA !!! Wobleroza nie jest uleczalną chorobą. Medycyna nie znalazła jeszcze na nią żadnego lekarstwa. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji kofeiny jak i o otworzeniu przed przystąpieniem do strugania browarka. Tu troszkę moich wymysłów. RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - sajdol - 27-03-2014 witaj Szymek. fajnie, że jest nowy strugacz bo coś ostatnio nie ma w tych działach ruchu. a tak będę mógł coś potpatrzeć fajne woby. RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - tomas-24 - 27-03-2014 Ten srebrny woblerek z doczepionym ogonkiem -ciekawy . Musi fajnie zamiatać . testowałeś go ? napisz o jego pracy , czy ogonek dociążałeś ? RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - szymkk2 - 27-03-2014 Dzięki. Woblerek zamiata ładnie ogonkiem, dość szeroko. przez co wobler nie może zejść za głęboko, ale to woblery sumowe nocne, kiedy sum wychodzi do powierzchni i cmoka Dociążyłem cyną delikatnie od dołu po jednej stronie i to samo od góry tylko mniej z drugiej strony. Dzięki temu robi takie myki niekonwencjonalne. RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - gtsphinx - 28-03-2014 Witam kolege strugacza. Kolejny Dżepetto z pasją Twoje wobki znam z sieci ale nie pamiętam skąd Choroba woblerowa jest tak silna, że więcej czasu poświęcam na lekarstwo (czyli oglądanie cudzych prac), niż dla własnej żony. Fajne wobki tworzysz i co do folii ALU to się w 100% zgadzam. Ma w sobie to coś, że sam chętnie z niej korzystam. ps. Gdzie na Bugu grasujesz ? RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - szymkk2 - 28-03-2014 Dzięki serdeczne. Grasuję na Brzuzie, Szuminie, Wywłoce. RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - krokodyl - 28-03-2014 Jak się mają wywłoczańskie bolki? Nie odwiedzałem ich już chyba 2 lata... Kiedyś piękne torpedy z nurtu ze środka rzeki na Trille tam wyciągałem. RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - szymkk2 - 28-03-2014 Ojj mają się, mają Dokładnie nie Wywłoczańskie, bo na Wywłoce teraz szczupak i okoń króluje . Ale tu za wałem... wiesz już gdzie ? Po betonach jak po lewej i prawej masz Wywłokę to dalej prosto za wałami RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - tomas-24 - 28-03-2014 (27-03-2014, 22:06)szymkk2 napisał(a): Dzięki. Gratuluję pomysłu o ile jest Twój : RE: Woblery Kabaty HAND MADE. - szymkk2 - 30-03-2014 Pomysł jest mój. Tzn. nie wiem o co chodzi, bo jeśli o ogonek na przegubie to wiele osób takie wobki wykonuje. Jeśli zaś chodzi Ci o wyważenie ogona, by uzyskać tak nieregularne, naturalne ruchy to mój pomysł. |