Liczba postów: 455
Liczba wątków: 0
Dołączył: 26-06-2011
Reputacja:
0
Specjalizacja: Co się da ;)
Łowiska: Wisła, Bug, Narew, Wkra
Miejscowość: Warszawa
@Winiar brawo za okonia. Ładnie się prezentuje na fotach
Moje Pb jest takie same
Widoki przyrody są różne w różnych miejscach, prawa przyrody są wszędzie te same.
Liczba postów: 474
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10-05-2012
Reputacja:
0
Specjalizacja: spinning, czasem mucha
Łowiska: Wisła, Narew, Bug, Wkra
Miejscowość: Warszawa
Mariano, Winiar fajne ryby, Mój okoniowy Pb jest o cm mniejszy ;(
Liczba postów: 167
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05-02-2012
Reputacja:
0
Specjalizacja: Wędkę
Im łagodniejsza zima tym większe prawdopodobieństwo. Jak dotąd nikt nie potwierdził tego oficjalnie badaniami genetycznymi. Ja się trzymam ilości łusek wzdłuż linii nabocznej.
Temat był poruszany często na studiach. Pracę inż. pisałem o jaziu więc też znam dobrze temat. Każdy ma swoje racje. Śmieszy mnie tylko gdy ktoś łowi upasionego bolenia z czerwonymi płetwami i usilnie próbuje przekonać wszystkich że to jaź. Nigdy nie chce również pokazać wnętrza pyska ryby bo boleniowe wyrostki aż rażą w oczy nawet laika.
Jaź łusek jest 54-61 na linii
Boleń ma 73–78 łusek na linii
Wyrostki filtracyjne Boleń
na łukach skrzelowych bolenia sà rzadkie i krótkie,
w liczbie od 6 do 13 (najczęściej 8–12).
Liczba postów: 6.349
Liczba wątków: 26
Dołączył: 22-10-2008
Reputacja:
10
O sobie: NO KILL!
Specjalizacja: Spinning
Łowiska: Narew
Miejscowość: Pułtusk
Podziwiam wiedzę
"betakarotenoidów" - zaraz do wiki będę musiał sięgnąć
Z Adamem naszym to byś pogadał
Piękne zdjęcie Kuba jak zwykle
http://www.facebook.com/ShrapDrakers/
Liczba postów: 167
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05-02-2012
Reputacja:
0
Specjalizacja: Wędkę
20-10-2014, 21:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2014, 21:20 przez Jakub Podleśny.)
Grupa ogólnie to karotenoidy. Wkradł się błąd bo betakaro są pochodzenia roślinnego. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że właśnie dzięki Karotenoidom pochodzenia roślinnego które są dodawane do paszy w końcowym etapie hodowli w sadzach chociażby w Norwegi łososie mają taki piękny ciemnołososiowy kolor mięsa. Na każdym wcześniejszym etapie tuczu mięso ryb jest białe. Ryby dzikie mają ten kolor mięsa odkąd są pierwszy raz po za rzeką.
U pstrągów czy palii robi się to samo. Daje to również wyższy stopień zaoczkowania ikry i efektywniejsze tarło a i ikra na kawior ładniej w słoiczku wygląda.
Jedynie lipieni nie da się oszukać i aby doszło do udanego tarła tarlaki muszą przed tarłem pobierać naturalny pokarm ze środowiska by tarło było efektywne i opłacalne dla gospodarstwa czy też ośrodka zarybieniowego.