09-10-2011, 08:40
Witam poraz kolejny moi drodzy koledzy i kolezanki o kiju wiele z was mlodzi i ci juz zaawansowani w metode odleglosciowa wedkarze mieli juz nie raz przykre doswiadczenie z platajacym sie zestawem odleglosciowym niejeden z was sie nieraz zdenerwowal nad woda i przeklinal a bo to sie przypon plata a to zestaw plata sie hmm pomyslec najprostrza technika splawikowa a jednak nam nieraz takie figle plata. duzo razy myslalem i probowalem ruznych sposobow jak zrobic zeby bylo dobrze i temu zaradzic wiec drodzy koledzy polecam wam obciazac nasze zestawy oliwkami na igielicie po pierwsze nieniszczy zylki jak zacisnieta srucina ktora w pewnym stopniu oslabia nasza zylke i zestaw a podrugie tak jak w temacie nieplata naszego zestawu wiec teraz opisze jeden z zestawow jakie urzywam przy polowie lina lub karasia wiec mamy juz przeciagnieta zylke przez przelotki nastepnie dajemy stoper gumowy najlepiej jak najmniejszy i walcowaty zapyta kts napewno dlaczego prawie walcowaty? dlatego iz niedaja one takiego ciezaru jak normalne a podrugie syper przechodza przez male przelotki naszej odleglosciowki po zaciagniecu na zylke stopera nastepnie dajemy splawik w moim przypadku moj wlasnoreczny wagller o wypornoszci 2gr nastepnie nakladamy taki sam stoper potem dajemy oliwke o wypornosci 1 gr nastepnie zas dajemy stoperek i oliwke o wypornosci 0,5gr nastepnie stoper na koncu robim petelke w celu zawiazania przyponu ktury w moim przypadku jest zrobiony z zylki przyponowej stroft polecam ja!!! bardzo dobra i miekka przyponowka zrobiony przypon wiazemy do wyzej spomnianej petli i na srodku miedzy pentla zylki glownej a przyponu dajemy mala srucine o wypornosci 0,4 gr i taki opisany przezemnie zestaw niema prawa nam sie platac jest on wyprubowanty przezemnie juz dluzsz czas i super sie sprawdza w kazdej sytuacji jak i w wedkarstwie rekreacyjnym jak i na zawodach a teraz podam taka tabelke ktora bedzie przedstawiac gramature spalwika i gramature oliwek ktora trzeba dodac wiec splawik 2,5 gr-1,5gr,0,5gr i srucina 0,4 splawik 3gr -2gr-0,5gr nastepnie srucina 0,4gr 3,5gr-2gr-1gr-0,4 4 gr-2,5gr-1gr-0,4 4,5gr-3gr-1gr-0,4 5gr-3,5gr-1gr,0,4gr 5,5gr-3,5gr-1,5gr-0,4gr 6gr-4gr-1,5gr-0,4 pamietajcie ze 0,4 to srucina reszta to oliwki na igielicie dziekuje za przeczytanie lektury i czekam na wasze komentarze pytania i wnioski cdn