|
C&R stosować czy nie
|
| Autor |
Wiadomość |
maniek72
Wędkarstwo Moją Pasją!

| Posty: | 263 |
| Łowię na: | Spining, sum z gruntu |
| Łowiska: | Bug, mój Bug |
| Miejscowość: | Łomazy-Stulno |
|
RE: C&R stosować czy nie
Wyszedłem sobie dzisiaj na spacer- z psem. W tym czasie sąsiad przyjechał z ryb- z pobliskiego zbiornika, byli we czterech i się wypakowywali, zobaczyli mnie i zawołali, żeby pochwalić się rybami. Oczywiście podszedłem..... i co zobaczyłem?? Każdy miał we wiaderku 5-10 szczupaków, głównie niewymiarowych, nawet takie po 30cm. Cholera mnie wzięła, delikatnie powiedziałem co o tym myślę, ale po nich raczej to "spłynęło" a przecież nie będę się kłócił z sąsiadem i kolegami. Mowa tutaj o "rasowych" wędkarzach, z wieloletnią przynależnością do PZW.
Dużo czytam- zwłaszcza w necie, na forach o etyce wedkarskiej, no kill, na niektórych forach ktoś kto przyzna się do zabrania wymiarowej ryby jet linczowany, a wkoło nas wciąż dzieje się to co się dzieje, i jak tu być optymistą, i jak te internetowe gadki mogą wpłynąć realnie na stan wód??
Nad woda nic się nie zmienia Panowie, wciąż jest tak jak jest, i nie zapowiada się żeby mogło być lepiej.
Jakie C&R?, jakie to ma znaczenie, skoro większość wędkarzy zachowuje się wciąż tak jak napisałem powyżej.
|
|
| 19-02-2012 19:47:09 |
|
Salmo_Salar
The Master of Miedziana Nimfa

| Posty: | 1,256 |
| Łowię na: | Miedzianą Nimfę |
| Łowiska: | Same rybne i dobre |
| Miejscowość: | Middle East |
|
Przywołując rozmowę z Tymonem na SB... C&R niestety, ale to marginalna pomoc. Mam nieopodal dwa zbiorniki retencyjne, 4 lata temu bez problemu od czapy przychodziłeś i łowiłeś kilka okoni i parę szczupaczków, piękne tam też szczupaki zamieszkiwały. Oczywiście uskuteczniam Z&W na każdej wyprawie, nawet na tych gdzie celem był owe zbiorniki. Teraz jeżeli złowisz coś z centkami to będzie niewymiarowe (większość wypraw na zero), kiedy bez problemu łowiło się nadkomplety (stare, 3 sztuki). Co mi było po moim C&R? Na dużej wodzie to ma jakiś sens, ale podejrzewam, że bez naszego wypuszczania taka woda sobie poradzi. Wiele jest zbiorników gdzie C&R nic nie da prócz naszej satysfakcji.
W porównaniu do kiedyś, kiedyś to jedynie na jednym forum można było znaleźć wzmiankę o C&R (zielone forum Salmo). Teraz wszędzie się o tym mówi, to postęp, tylko nie można się zapominać, że każdy ma prawo zabrać rybę według własnego sumienia i według prawa. Śmieszne się staje jak w jakimś filmiku ktoś wypatrzy zberetowaną rybę i robi się larum...
Pozdrawiam
Salmo
|
|
| 19-02-2012 20:17:48 |
|
nema44
Na ryby, a nie po nie.
| Posty: | 63 |
| Łowię na: | Spinning |
| Łowiska: | Wisła i siurki w świętorzyskim |
| Miejscowość: | Połaniec |
|
Opowiem coś...
Mój najlepszy kolega od lat mieszka w Danii. Odkrył w pobliżu miejsca zamieszkania fajną wodę z dużą populacją szczupaka. Nieopatrznie opowiedział znajomemu z pracy (też Polakowi) o swoich sukcesach. Po kilku dniach ów znajomy pokazał mu zdjęcie z wyrazem triumfu na twarzy. Na fotce widniało 12 ukatrupionych esoxów, wszystkie ładne, parokilogramowe. Na pytanie, co zrobił z rybami, odpowiedział, że miał kłopot, bo tylko trzy sztuki zmieściły się w zamrażarce, a resztę musiał wywalić do śmietnika...
I jeszcze jedno...
Byłem kilka dni temu w wędkarskim. Na moje pytanie, czy klienci chwalą się ostatnio połowami, sprzedawca stwierdził, że coś tam łowią - głownie szczupłe i sandacze na "ciepłym kanale". Na kolejne pytanie, czy chociaż wypuszczają, sprzedawca się zaśmiał: "Panie, coś pan, niepoważny? Nawet żabę ukatrupią, jak się podhaczy..."
To pokazuje, że Polacy w zdecydowanej większości nie wypuszczają i wypuszczać nie będą. Nie mam w tej kwestii złudzeń. Ale to nie oznacza, że powinniśmy się zastanawiać, czy warto wypuszczać, skoro inni i tak wyłapią. Takie myślenie zniża nas do poziomu większości rywalizującej o rybie mięso, a chyba żaden wędkarz nie ma wątpliwości, że w tym przypadku większość nie ma racji.
|
|
| 19-02-2012 20:49:34 |
|
morouk
Redaktor, Shrap - Draker's

| Posty: | 775 |
| Łowię na: | spinning, czasami gliździarstwo ;-) |
| Łowiska: | Narew, Wkra, Orzyc, Wisła i starorzecza |
| Miejscowość: | Płońsk, Przasnysz |
|
|
| 19-02-2012 22:08:30 |
|
Polskie tłumaczenie © 2007-2012
Polski Support MyBB Silnik forum
MyBB 1.6.5, © 2002-2012
MyBB Group.
Slate Blue theme by
Musicalmidget.
Redaktor Naczelny: Paweł Popławski
Redakcja: Michał Morouk Imielski, Tomek bysior Byszewski
Główny Moderator: Paweł Bizonik Ciołek
Moderatorzy: Grzesiek Kaczy Gronkiewicz, Michał Smerfik Zieniewicz, Mariusz Król Tarcho Skwarek, Marcin Bucek Bogucki
Współpracownicy: Kazimierz Kaz Sadło, Mariusz Mario Kostrzewski
created by codename.pl.